Kivijalka 2.0

Viime viikolla julkaistiin Digibarometri 2014. Yllätykseni oli suuri, kun digi-ihmisten tavanomainen selkään taputtelu loisti Musiikkitalon tilaisuudessa poissaolollaan ja pääosassa oli laadukas keskustelu. Yleisökin osallistui! Suomessa!

Digibarometri 2014:n viesti oli selkeä. Suomella menee hyvin, mutta voisi mennä paljon paremminkin. Ja jos kehitys junnaa paikallaan, saattaa kohta mennä kertaluokkaa huonommin. Käsi ylös kaikki yllättyneet.

Onnistunut seminaari herätti useita ajatuksia, mutta eräs sivujuonne olisi ansainnut enemmän huomiota. SOK:n markkinointijohtaja Veli-Pekka Ääri toi sivulauseessa esille yhden IBM:n tuoreista tulevaisuuden visioista: lokaali ostaminen voittaa verkkokaupan. Auditorion ollessa täynnä verkkokaupan ja kivijalan asiantuntijoita olisi ollut mielenkiintoista kuulla kuinka IBM:n ennustus voisi toteutua, vai onko sillä mahdollisuuksia toteutua lainkaan.

Kivijalan voittamisella IBM ei toki tarkoita verkkokaupan häviämistä, vaan sen liittymistä symbioosiin kivijalan kanssa. Verkkokauppa ei siis uhkakuvista huolimatta tule hävittämään perinteistä kauppaa, vaan uudet palvelumallit ja ansaintalogiikat kurovat umpeen kahden kaupan välisen kuilun. Kaksi kauppatapaa elävät tulevaisuudessa saumattomassa yhteistyössä kivijalan pitäessä yllä analogisen maailman brändi-identiteettiä sekä palvelukokemusta, ja verkkokaupan palvellessa asiakasta kaikkialla 24/7.

Itse toteutin ennustusta heti seuraavana päivänä selatessani Levykauppa X:n verkkokaupassa Kallion myymälän hyllyssä olevia vinyylejä. Bongasin muutaman mielenkiintoisen, jonka jälkeen menin kivijalkaan hakemaan näppituntumaa. Kasasin siis käytännössä ostoskorin verkossa ja menin sitten tekemään lopullista päätöstä myymälään. Keksin käyttäytymisestäni heti ainakin kolme selvää etua kuluttajalle:

  • Sano ei ei-oolle! Katsomalla hyllysaldot etukäteen saa selville löytyykö kaupasta kiinnostavia tuotteita.
  • Näppituntuma on paras tuntuma! Tuotteiden hiplaus on kivaa ja hyvä kauppakokemus voi olla lähes yhtä tärkeä osa ostosta kuin itse tuote.
  • Piut paut postimaksuille! Säästät selvää rahaa kantamalla ostoksesi itse kotiin. Lisäksi saat raitista ilmaa!

Tähän yhtälöön kun lisää tulevaisuuden herkut augmentoidusta todellisuudesta personoituun kauppakokemukseen, niin avot! Tarina on tietenkin toinen, mikäli sattuu asumaan jossain peräkylässä, missä viimeiset kivijalat ovat pizzeria ja hautaustoimisto. Kaikille muille suosittelen lämpimästi varaamaan lippuja kivijalan renessanssiin!

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s