Taidetta ei tehdä laskimella

Free to play- ja mobiilipelien viime aikoina kasaama, alati kasvava taalerivuori on houkutellut esiin analyytikoiden, konsulttien ja oman elämänsä asiantuntijoiden limaisen armeijan. Ehdotan pikaisia suojelutoimenpiteitä kulttuurihistoriallisesti tärkeille pelisarjoille ennen kuin on liian myöhäistä.

Sanomattakin on selvää, että Angry Birdsin ja Clas of Clansin menestys on monistettavissa läpi koko pelikentän. Ei muuta kuin ansaintalogiikka.xls auki, ctrl+a ja vanha kunnon copy-paste käyttöön. Jos pokka riittää, voi maksumuurin taakse viedä myös pelimekaanisesti tärkeitä ominaisuuksia ja kas, rahavirrat sen kuin voimistuvat. Miksi kassakoneet eivät sitten laula ympäri maailmaa disruptiosta innoissaan olevissa pelitaloissa?

Ehkä jossain on vielä jotain järkeä?

Mutta onneksi ei sentään Electronic Artsin palkkalistoilla, EA nimittäin ystävällisesti demonstroi mitä tapahtuu, kun laskimet määrittävät taidetta. Yhtälön piti olla vedenpitävä: otetaan suosittu pelisarja, esimerkiksi Dungeon Keeper, tehdään siitä ilmainen uusintaversio ja lisätään pari vapaaehtoista maksukikkaretta mukaan. Mikä voisi mennä vikaan? No ihan kaikki. Kaikki. Huhhuh.

Missä EA, siellä myös Microsoft, joka lisäsi mikromaksuja täysihintaiseen Forza 5 -autopeliin. Luit oikein, maksat ensin suu messingillä 69,90 odotetusta autopelistä, vain huomataksesi, että simulaatio onkin autokaupasta eikä ajamisesta. Jos uusi Dungeon Keeper on pay2play free2playn sijaan, niin Forza on sitten varmaan pay2free2play2pay. Sanottakoon se Microsoftin ja pelinkehittäjä Turn 10:n puolesta kuitenkin, että heidän selityksissään on edes jotain yritystä.

Minua surettaa rakasta harrastustani piinaava kapitalismipeikko. Pelintekijöiden työtä tahrataan ylimääräisillä hintalapuilla ja psykologien juonimilla addiktointimenetelmillä. Suunnittelupöydällä eivät ole enää uusien maailmojen kartat ja vieraiden rotujen diplomatiasuhteet, vaan ansaintalogiikka.xls. Pelaajat totta kai äänestävät lompakoillaan, mutta kuinka paljon lupaavia pelejä ehditään pilata ennen kuin realiteetit saavuttavat sikariportaan?

Onneksi liioittelen pelien ahdinkoa minkä kerkeän  peleillä on loistava tulevaisuus ahneista pelinpilaajista huolimatta. Uudet tuulet ovat puhaltaneet indie-pelit ennennäkemättömään kukoistukseen ja Kickstarter tarjoaa varteenotettavan rahoitusmahdollisuuden isojen julkaisijoiden ylenkatsomille projekteille. Mutta silti… pitäkää limaiset näppinne erossa hienoista pelisarjoista!

PS. Tässä esimerkkejä reiluista ja tuottoisista free2play-peleistä: Dota 2, Path of Exile ja Clash of Clans. Erityinen hatunnosto myös Nintendolle, joka ei edes nykyisessä kuopassaan suostu tinkimään periaatteistaan, vaan haluaa edelleenkin tarjota faneilleen vain ja ainoastaan sataprosenttista Nintendo-laatua.

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s